Boşanma davaları aile birliğinin sonlandırılmak istenmesi durumunda açılan ve hukuki sonuçları olan davalardır. Çekişmeli boşanma ya da anlaşmalı boşanma davaları farklı sürelerde sonuçlanması bakımından ayrılır. Bununla birlikte dava açılacağı zaman adli tatilin devreye girmesi durumunda kanunda sayılan iş ve işlemler dışında başka bir hukuki işlem yapılmaz.
Adliyelerin tatile girmesi ile adli tatil başlar. Adli tatil söz konusu olduğunda ise 20 Temmuz 31 Ağustos tarihleri arasında kanunda belirtilen işler dışında hukuki işler yapılmamaktadır.
Adli Tatil Nedir, Ne Zaman Başlar?
Adli tatil adliyelerin bir süreliğine tatile girdiği dönemi ifade eder. Bu süreçte kanunda belirlenmiş işler dışında işler görülmez. Adli tatilin başlama süresi ise 20 Temmuz’dur. 31 Ağustos’a kadar devam eden adli tatilin bitiminin ardından 1 Eylül itibarı ile işler yapılmaya başlar.
Adli tatile denk gelen işlerde süre bitimi adli tatile denk gelmiş ise adli tatilin bitişi itibari ile sürelerin 1 hafta uzatılmış kabul edilmesi söz konusu olur.
Boşanmada Adli Tatil Ne Zamandır?
Boşanmada adli tatil 20 Temmuz ile 31 Ağustos aralığında uygulanır. Adli tatilin bitiminin ardından da süreler 7 Eylül’e kadar uzatılır. Boşanma davaları sırasında yapılması gerekli olan bazı işlerin adli tatile tabi olmadığı görülmektedir.
Boşanma davası sırasında bazı işlerin adli tatil döneminde durmadığı görülmektedir. Boşanma davası cevap dilekçesi süresi, istinaf ve temyiz süreleri dururken bunların dışında yer alan işler adli tatile tabi olur.
Boşanma Davası ve Adli Tatil
Boşanma davası görüleceği zaman adli tatile denk gelmesi halinde bu dava görülmez. Bazı işlerin ve sürelerin ise adli tatile tabi olmadığı görülmektedir. Adli tatilde görülen davalar ise çeşitlidir. Bunlara verilebilecek bazı örnekler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Adli tatilde görülen bazı davalar:
- Nafaka,
- Velayet,
- Soybağı,
- Nüfus kayıtları ile ilgili davalar,
- Çocuk kaçırma davası.
Adli tatilde incelenmeye devam edilen davaların her biri, aile ve boşanma hukukuna yönelik bilgi ve deneyim ister. Bu sebeple bahse konu davaların boşanma avukatı marifetiyle yürütülmesi en sağlıklı yöntem olacaktır.
Adli Tatilde Yapılabilecek İş ve İşlemler Nelerdir?
Boşanma davası adli tatile denk gelmiş ise dava görülmemekle beraber boşanmaya ilişkin bazı işler yapılabilir. Adli tatil döneminde boşanma ile ilgili yapılabilecek işler aşağıdaki gibidir.
- Dava açma,
- Karşı dava açılması,
- İstinaf başvurusu,
- Temyiz başvurusu,
- Cevap dilekçesi sunma,
- Dosya yenileme işlemleri,
- İlam verme,
- Tebligat,
- Dosyanın başka bir mahkemeye gönderilmesi,
- Dosyanın Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderimi,
- Dosyanın Yargıtay’a gönderiminin yapılması.
Adli Tatilde Boşanma Davası Açılabilir mi?
Boşanma davası adli tatilde açılabilir. Boşanmada adli tatile denk gelen bazı işlemler durmadığından bu süre içinde dava açılabilmektedir. Adli tatile denk gelen 20 Temmuz ve 31 Ağustos tarihleri arasında süreler işlemez ve davalar görülmez. Bununla beraber anlaşmalı boşanma davaları istisnai olarak adli tatilde görülebilir.
Taraflar aralarında anlaşarak boşanma davasının anlaşmalı boşanma şeklinde görülmesini talep ettiklerinde adli tatile denk gelen sürelerde bu dava görülebilir. Anlaşmalı boşanma davasının görülmesini isteyen eşler bunun için talepte bulunmalıdır.