Boşanma Dilekçesi Örneği Nasıl Yazılır?

Boşanma dilekçesi, eşlerin boşanma taleplerini mahkemeye ilettikleri belgedir. Boşanmak amacıyla boşanma davası dilekçesi hazırlanırken, davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olup olmamasına göre hareket edilmesi gerekir.

Boşanma dilekçesi, boşanma davasının kilit rolünü oynaması bakımından önemlidir. Peki bu aşamaları en sağlıklı biçimde atlatmak isteyen tarafların takip etmesi gereken süreçler nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız boşanma dilekçesi örneği nasıl hazırlanır? konu başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Evlilik birliği kurulurken hiç sonlanmayacakmış gibi düşünülür. Bununla birlikte zaman zaman eşlerin anlaşmazlığa düşmesi sonucunda ayrılık kararı almaları söz konusu olabilir. Evlenirken bağımsız hareket edebilen taraflar boşanma kararı aldıkları takdirde bunu resmi yollardan yapmak zorundadır.

Boşanma davası evlilik birliğinin sonlandırılması maksadı ile açılır. Boşanmanın hukuki sonuçları vardır. Boşanmanın ilk adımı boşanma davası dilekçesi hazırlamaktır. Boşanma dilekçesi Aile Mahkemesine sunulması gereken resmi bir belgedir.

Boşanma Dilekçesi Nedir?

Boşanma evlilik birliğini hukuken sonlandıran bir işlemdir.. Boşanmanın gerçekleşebilmesi ise mahkeme kanalı ile olur. Aile Mahkemesine yapılması gereken başvuru sırasında ise boşanma dilekçesinin hazırlanarak mahkemeye sunulması gerekir.

Boşanma dilekçesi tarafların boşanma istemini mahkemeye ileten yazılı bir evraktır. Boşanmak için dava dilekçesi hazırlanırken boşanmanın anlaşmalı veya çekişmeli olmasına bağlı olarak hareket edilmesi gerekir. Boşanma, anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma şeklinde olabilir. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin evlilik birliğinin hukuki sonuçları üzerinde dava açmadan önce ortak karar almaları şeklinde gelişir.

Anlaşmalı boşanma davası dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü eşlerin hazırlaması gereken evraklardan biridir. Boşanma davası dilekçesi, mahkemenin boşanmayı hangi yoldan gerçekleştireceğini belirlemesi açısından önemlidir.

İster anlaşmalı olsun ister çekişmeli,  boşanma davası dilekçesi hazırlanırken hukuka uygunluğun önemi vardır. Hukuka uygun olmadan hazırlanmış olan bir dilekçe sürecin uzamasına, davanın reddine hak ve zaman kaybı yaşanması gibi neticelere yol açabilir.

Çekişmeli boşanma davası dilekçesi ile anlaşmalı boşanma davası dilekçesi arasında da hazırlanma yönünden bazı farklar bulunur. Anlaşmalı boşanma davalarının süreci daha kısa olurken çekişmeli boşanma davalarında ayrıntılar daha fazladır.

Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman evliliğin en az bir yıldır sürüyor olması gerekir. Çekişmeli davalarda ise buna bakılmaz. Hukuken esas olan evlilik birliğinin korunmasıdır. Aile, toplum açısından önem taşır. Bu sebeple de kanun koyucu evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin hukuk yoluna başvurmasını zorunlu tutar.

En az bir yıldır süren bir evlilik sonlandırılmak istendiğinde eşlerden biri anlaşmalı boşanma davası dilekçesini hazırlayarak mahkemeye sunar. Diğer eşin bu davayı kabul etmesi ile de dava görülür. Eşler dilekçeyi birlikte de mahkemeye sunabilir.

Anlaşmalı boşanma davalarında eşler, boşanma davasının hukuki sonuçları üzerinde önceden anlaşır. Bu durumda da anlaşmalı boşanma protokolüne nafaka, varsa çocukların velayeti, mal paylaşımının nasıl yapılacağı, tazminat talepleri gibi çeşitli konular eklenir.

Boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde eşlerin ortak karar alamadığı hallerde veya eşlerden biri boşanmak istemediği takdirde çekişmeli boşanma davası açılır. Bu durumda da çekişmeli boşanma davası dilekçesini davacı eş mahkemeye sunar. Bu dava tek taraflı olarak açılmaktadır.

Çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanırken sabit bir form üzerinden hareket edilmez zira her davada farklılık söz konusu olur. Boşanmaya neden olan vakıalar ve davadan talep edilenler dilekçede yer alacak bilgilerde değişiklik olmasına yol açar.

Dilekçeye konan vakıaların hangi delillerle ispat edileceği veya davalı eşten talep edilenler her davada farklılık arz edebilir. Bu sebeplerle de dava dilekçesi her çekişmeli boşanma davasında farklı şekilde hazırlanmaktadır. Her boşanma davası birbirinden farklı gerekçelerle açılırken olayların birbirinden bağımsız biçimde vuku bulması hazırlanacak dilekçenin değişmesinde en önemli etkendir.

Çekişmeli boşanma davası genel nedenler veya özel sebepler doğrultusunda açılabilir. Şiddetli geçimsizlik gibi genel sebeplerin yanı sıra kanunda sınırlı sayıda yer verilen özel sebepler de çekişmeli boşanma davasının konusu olabilmektedir.

Her iki durumda da hazırlanacak dilekçenin hukuka uygun biçimde hazırlanmış olmasına dikkat edilmesi gerekir. Çekişmeli boşanma davaları sıkı şekil şartına bağlıdır. İddia edilen olayların ispatlanması da önemli bir husustur.

Boşanma dava dilekçesi eşlerin boşanmak istedikleri takdirde Aile Mahkemesine sunmakla yükümlü olduğu resmi bir belgedir. Yazılı olarak hazırlanmış olan bu evrak çeşitli bilgileri ihtiva eder. Bu belgede tarafların bilgilerinin yanı sıra iddia ve delillere de yer verilmelidir.

Tarafların birbirlerinden talep ettiklerine de boşanma davası dilekçesinde yer verilmesi gerekmektedir. Aile Mahkemesi boşanma davasının görüleceği mahkemedir. Boşanma dilekçesi, hazırlanırken tarafların hukuki destek alması karşılaşılabilecek hukuki sonuçların öngörülebilmesi açısından önem taşır.

Hatalı ya da eksik hazırlanan bir dava dilekçesi işlemlerin uzamasına, hak ve zaman kaybı yaşanmasına neden olabilir. Boşanma davası dilekçesini dava açmak isteyen eş hazırlayabilir. Bununla birlikte avukat yardımı alınmaması hukuki süreçlerin takip edilebilmesi yönünden aksamalara neden olacaktır.

Hukuk bilimsel bir disiplindir. Dilinin anlaşılması zordur ve zaman zaman kişilerin hak kaybı yaşaması konuya hakim olmadıklarında daha kolaydır. Bir avukat desteği alınması sürecin doğru yönetilebilmesine yardım eder. Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma dava dilekçesine ek olarak hazırlanan bir belgedir. Bu belgede yer verilmeyen konular boşanmanın gerçekleşmesinin ardından yeni bir dava konusu olabilir.

Bu durumda ise boşanma kararı kesinleştikten sonra yeni bir dava açılması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolü eksiksiz ve tam olarak hazırlandığında ve boşanma dilekçesinde de hataya yer verilmediği takdirde genellikle boşanma davası tek celsede ve kısa sürede sonuçlanabilir.

Boşanma protokolünde yer verilmeyen hususlar için ilerleyen aşamada dava açılması gerekirken boşanma davası kararı kesinleştikten sonra hakimin hazırlayacağı gerekçeli kararda kapsam dışı bırakılan herhangi bir husus da ileride hukuki problem olarak eşlerin karşısına çıkabilir. Bu sebeplerle gerek dilekçelerin gerekse anlaşmalı boşanma protokolü ve gerekçeli kararların bir avukat aracılığı ile takibinin önemi büyüktür.

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken 3 nüsha şeklinde düzenlenmesi uygundur. Bu nüshalardan biri eşlerde kalırken diğeri ise mahkemeye sunulmalıdır. Hazırlanmış dilekçe eşler tarafından imzalanmış olmalıdır.

Çekişmeli boşanma davası dilekçesi için de aynı durum geçerlidir. Eksik ve hatalı olarak hazırlanacak bir dilekçenin mahkemenin işleyişine olumsuz yönde katkısı olur. Süreci uzatabileceği gibi tarafların hak kaybı yaşaması da bu sayede mümkün hale gelir.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin öncelikle Aile Mahkemesine dava açması gerekir. Boşanma davası açılacağı zaman da anlaşmalı veya çekişmeli yollardan hangisi takip edilecekse ona göre ilerlenir.

Anlaşmalı boşanma davası için eşler dava açmadan önce boşanmanın hukuki sonuçları hakkında ortak karar alır ve bunu anlaşmalı boşanma protokolüne koyar. Çekişmeli davalarda ise taraflar arasında yaşanan çekişmenin boyutuna bağlı olarak süreç daha karmaşık olabilir.

Dava dilekçesini eşler kendileri hazırlayabilir. Bununla birlikte hukuki destek almanın önemi göz ardı edilmemesi gereken ayrıntılardan biridir. Bir avukattan yardım alındığında ileride karşılaşılabilecek hukuki sorunlar önceden görülebilir.

Boşanma dilekçesinde yer alması gerekenlerden biri mahkemenin adıdır. Davacı ve davalıya ait kimlik bilgilerinin yanı sıra kimlik numaralarına da yer verilmesi gerekir. Avukat ile ilerlenecek davalarda avukatın da ad-soyad ve adresine yer verilir.

Davanın konusuna da değinilmesi gerekirken davacı eşin iddiasına dayanak olan bütün vakılar dilekçede yer almalıdır. Davacının iddiasına konu olan vakıların ispatına yönelik tüm deliller de dilekçede yer verilmesi gerekenler arasındadır.

Davanın hangi hukuki gerekçelere dayandırıldığı ve davacı eşin talepleri de belgede bulunmalıdır. Son kısımda ise davacı eşin imzasına yer verilir.

Boşanma Dilekçesinde Yer Alması Gereken Bilgiler

Dilekçe HMK 119. Madde kapsamında hazırlanmalıdır. Hukuk Mahkemeleri Kanunu uyarınca boşanmaya neden olan olaylar ve davadan istenenler başvuru dilekçesinde yer alması gereken bilgiler arasındadır.

Dilekçede iddia edilen olayların hangi deliller aracılığı ile kanıtlanacağının da bulunması gerekir. Çekişmeli boşanma davalarında her davanın farklı özelliklere sahip olması sebebi ile hazırlanacak dilekçelerin de birbirinden farklı olması kaçınılmazdır. Boşanma davası dilekçesinde yer alması gereken başlıklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Mahkeme adı,
  • Davalı ve davacı kimlik bilgileri-adres,
  • Davacıya ait kimlik numarası,
  • Davacı avukatı varsa adı-soyadı ve adresi,
  • Dava konusu,
  • Davacının iddia ettiği olayların dayanağı,
  • Davacının iddiasını destekleyen deliller,
  • Hukuki gerekçeler,
  • Mahkemeden talep edilenler.

Boşanma Dilekçesi Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Boşanma dilekçesini hazırlarken ilk aşamada giriş bölümünde tarafların tanıtılması gerekmektedir. Bu sebeple de davalı ve davacının kimlik bilgilerine yer verilir. Davacının avukat tutması durumunda da avukatın kim olduğunun belirtilmesi uygundur.

Olaylar kısmında evlilik birliğinin sonlanmasına gerekçe gösterilen olayların açık bir biçimde ifade edilmesi icap eder. Davacı eş davalı eşin hangi davranışlarının kanuna aykırı haller teşkil ettiğini de açıklamalı olarak dilekçede belirtmelidir.

Talep kısmında davayı açan eşin mahkemeden hangi konularda istemde bulunduğuna yer verilmelidir. Tazminat, çocukların velayeti ya da nafaka gibi istemler bu kısımda yer alması gerekenlerdir.

Deliller kısmı ise iddia edilen olayların hangi kanıtlar kullanılarak ispat edileceğini açıklar. Boşanma dilekçesi hazırlanırken öncelikle kullanılan dil ve üsluba dikkat edilmesi gerekir. Hukuk bilimsel bir disiplindir ve kendine has bir dile sahiptir. Bu özelliği nedeni ile de zaman zaman herkes tarafından anlaşılmasında güçlüklerle karşılaşılabilir.

Kanun uyarınca hazırlanacak dilekçenin usule uygun olması icap eder. Usulüne uygun hazırlanmayan bir dilekçe mahkeme tarafından reddedilebilir. Bir boşanma dilekçesinin hazırlanırken her olayın kendi içinde farklılık göstermesi nedeni ile matbu bir evrak olması mümkün değildir.

Her davanın kendine özgü sorunları, istem ve delilleri olması dolayısı ile hazırlanacak dilekçelerin ayrı nitelikler taşıması kaçınılmazdır. Öncelikle boşanma davası açmak isteyen tarafların Türk Medeni kanununda yer alan sebeplere dayanması gerekir.

a) Kanunda Belirtilen Zorunlu Unsurlar

Yargılama yapılabilmesi için dava açma zorunluluğu hukuki bir durumdur. Bir uyuşmazlıkla ilgili yargılama talep edildiğinde dava açılması gerekir. Dava açılacağı vakit ise usul kurallarının yerine getirilmesi icap eder.

Türk Medeni Kanunu kapsamında boşanma davası açılacağı zaman kanunda yer alan sebeplere göre hareket edilmesi gerekir. Türk Medeni Kanunu uyarınca boşanma sebepleri arasında yer alanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Eşlerden birinin zina yapması,
  • Eşlerden birinin diğer eşin hayatına kast etmesi,
  • Eşlerden biri tarafından onur kırıcı ve küçük düşürücü davranışlar sarf edilmesi,
  • Çocuklara ve diğer eşe karşı eşlerden birinin sorumluluklarını yerine getirmemesi,
  • Eşlerden birinin evlilik birliği devam ederken kalıcı akıl hastalığına yakalanması,
  • Evlilik birliğinin çekilemez halde gelmesi, ortak yaşamın sürdürülemez olması.

Boşanma davası genel ve özel sebepler gösterilerek açılabilen bir dava türüdür. Bu nedenle de davanın hukukta yer verilen sebeplere dayandırılması hukuka uygunluğu bakımından önemsenmesi gerekenler arasındadır. Aksi durumda mahkemece davanın reddi söz konusu olabileceğinden bu ayrıntıların önemsenmesi gerekmektedir.

b) Dil ve Üslup

Boşanma davası dilekçesi hazırlanırken bilinmesi gereken hususlar arasında dil ve üslubun nasıl olması gerektiği de yer alır. Bir dilekçenin hukuki terminolojiye uygun olarak hazırlanması gerekir. Aksi durumda resmiyetten uzaklaşır.

Dilekçede kullanılan dil resmi olmalı, ciddiyetten uzak olmamalıdır. Boşanma dilekçesi elle yazılabilir fakat taleplerin doğru anlaşılabilmesi ve mahkemenin doğru karar verebilmesi dilekçenin okunaklı olmasına bağlıdır.

Doğru hazırlanmamış bir dava dilekçesi davacı aleyhinde karar çıkmasına yol açabileceği gibi zamanın doğru yönetilmesi yönünde de engel teşkil eder. İmla kurallarına uyulmasının yanı sıra yazım yanlışlarına yer verilmemesi gereken boşanma dilekçesi mahkemede ilgili birimlere fiziki olarak teslim edilir.

c) Hatalardan Kaçınma

Dilekçede hatalara yer verilmesi ileride karşılaşılabilecek hukuki sorunların artmasına yol açar. Taleplerin doğru ifade edilmemesi, eksik ve hatalı bilgilere yer verilmesi mahkeme alınacak kararlar üzerinde doğrudan etkili olacağından boşanma kararı kesinleştikten sonra yeni bazı davaların açılması gerekli olabilir. Bu tür bir durum ise boşanma davasının hukuki sonuçlarının istenmeyen biçimde gelişmesine zemin hazırlar.

d) Hukuki Terimler ve İfadelerin Doğru Kullanımı

Daha önce de belirttiğimiz gibi hukuk bilimsel bir disiplindir ve kendine has bir dile sahiptir. Hukuki terimlerin anlaşılması zaman zaman herkes için kolay olmayabilir. Bu konuda eğitim ve mesleki terimlere hakimiyet hukukçuların sahip olduğu vasıflar olacağından günlük yaşamda herkes hukuki dilde yazılmış belgeleri anlayamayabilir.

Yanlış ifade kullanımı ise mahkemeden talep edilenlerin doğru anlaşılamamasına yol açar. Bu durumda da mahkemenin alacağı kararların istenilenin aksi yönde olması söz konusu olabilecektir.

Boşanma Dilekçesi İçin Hukuki Yardım Almanın Önemi

Boşanma dilekçesi hazırlanırken hukuki destek alınması hak ve zaman kaybının engellenmesi açısından önem taşır. Günlük yaşamda hiçbirimiz hukuki terminolojiye hâkim olmayabiliriz. Bazı durumlarda ifade etmek istediklerimizi günlük dilde dile getirmemiz mahkemeye sunulacak dilekçenin hukuka uygunluğuna zarar verir.

Boşanma avukatı ile takip edilen bir boşanma davasından beklenen sonuç daha kısa sürede ve istenilen şekilde elde edilebilir. Boşanma davası avukatı ileride karşılaşılabilecek hukuki problemler açısından da sürecin doğru yönetilmesine katkı sunar.

Özellikle çekişmeli boşanma davaları sırasında eşler arasında yaşanacak çekişmenin boyutları problemin çözümlenmesini zorlaştırabilir. Deneyimli bir avukat desteği alınması hukuki sürecin doğru yönetilmesinde önemli bir etkendir.

Anlaşmalı boşanma davaları için hazırlanması gereken anlaşmalı boşanma protokolüne konması gereken hususlar da deneyimli bir avukat tarafından eksiksiz olarak tespit edilebilir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler başta ortak karar almış olsa dahi ilerleyen süreçte karşılaşılabilecek problemler yeni bir dava konusu olabileceğinden boşanmanın hukuki neticelerinin eksiksiz ve tam olarak protokolde yer almasında fayda vardır.

Boşanma Dilekçesi Nereye ve Nasıl Verilir?

Boşanma davası açılacağı zaman öncelikle hazırlanan boşanma dilekçesi yetkili ve görevli Aile Mahkemesine verilir. Bu aşamada gerekli harçların yatırılması icap eder. Anlaşmalı boşanma davalarında Türkiye’nin herhangi bir yerindeki Aile Mahkemesine başvuru yapılabilir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise eşlerden birinin yerleşim yeri Aile Mahkemesine veya boşanmadan önce son 6 aydır birlikte ikamet ettikleri yer Aile Mahkemesine müracaat edilir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi bu davalara bakmaktadır. Boşanma dilekçesi hazırlandıktan sonra fiziki olarak teslim edilir.

Boşanma Dilekçesi Sonrası

Boşanma davası adliyelerde yer alan tevzi bürolarına yapılan başvurunun ardından tevzi bürosundan alınması gereken tevzi formu ile açılır. Mahkeme harçları ödendikten sonra dava dosya numarası alınmaktadır. Dava açıldıktan sonra Aile Mahkemesinin tensip zaptı hazırlaması gerekir. Tensip zaptı hakimin dava dosyasını incelediği ve duruşma gününü belirlediği yönünde taraflara tebliğ edilen bir belgedir.

Çekişmeli boşanma davaları için tensip zaptı hazırlandıktan sonra dilekçelere cevap süresi tanınır. Delillerin ne zaman sunulması gerektiği de zaptta yer alır. Ayrıca avansların yatırılması yönünde ihtarlara da bu zaptta yer verilmektedir.

Boşanma davası dilekçesinin mahkemeye verilmesinin ardından davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına bağlı olarak süreç ilerler. Çekişmeli boşanma davalarında yargılamaya geçildiğinde ön inceleme safhası ilk aşamadır.

Bu safhada mahkeme tarafları anlaşmak üzere davet eder. Anlaşma sağlanamadığı durumlarda yargılamaya devam edilmektedir. Tahkikat aşamasında ise hakimin delilleri incelemesi ve tanıkların dinlenmesi söz konusu olur.

Sözlü yargılama aşaması tarafların dinlendiği kısımdır. İddia ve savunmalar bu bölümde dinlenir. Mahkeme bundan sonra hüküm aşamasına geçer. Kanun kapsamında ve mahkemede ele alınanlar doğrultusunda hakimin karar vermesi söz konusu olur.

Hüküm duruşmasında kısa karar hakim tarafından açıklandıktan sonra kısa kararın gerekçeleri de taraflara tebliği edilir. Gerekçeli karar tebliğ edilince ise istinaf ve temyiz süreçlerine geçilmektedir. Bu kanun yolları tükendiğinde dava dosyası kapanır.

Anlaşmalı boşanma davaları taraflarca hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünün boşanma dilekçesine ek olarak mahkemeye sunulması ile açılır. Anlaşmalı boşanma protokolü oldukça önemli bir belgedir. Eksik ya da hatalı şekilde hazırlanması geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabilir.

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlandıktan sonra mahkeme tarafından eşler bizzat dinlenir. Buradaki amaç tarafların baskı altında kalmadan kendi özgür iradeleri doğrultusunda karar alıp almadıklarını tespit etmektir.

Taraflar mahkemede sözlü olarak boşanmanın şartlarını onayladıklarını beyan ettiklerinde hakimin kanaati olumlu yönde ise boşanma kararı verilir. Anlaşmalı boşanma protokolü sözlü olarak da mahkemeye sunulabilir. Bu tür bir durumda ise kayda geçirilmesi ve taraflarca imzalanması gerekir.

Hakim gerekli gördüğü takdirde çocukların velayeti ya da iştirak nafakası gibi konularda anlaşmalı boşanma protokolünde talep edilenlerde düzenleme yapılmasını isteyebilir. Tarafların bu değişikliği kabul etmemesi halinde ise dava çekişmeli bir boyut kazanabilir.

Boşanma dilekçesinde çocukların velayeti ve mal paylaşımı konusunda da istem dile getirilebilir. Mal paylaşımı yapılırken eşler arasında kanunun izin verdiği başka bir anlaşma yapılmamış ise yasal mal rejimi kapsamında hareket edilir.

Yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi olarak adlandırılır. Çocuğun velayeti belirlenirken de çocuğun üstün yararı hakim tarafından göz önünde bulundurularak karar verilmektedir.

Evlilik Öncesi Anlaşmalar ve Boşanma Dilekçesi

Evlilik öncesi anlaşma yapmış olan eşler mal paylaşımı gibi konularda ortak bir karar alabilir. Yasal mal rejimi dışında kanunun izin verdiği mal rejimlerinden herhangi biri eşler arasında tercih edilebilir.

Bu durumda da boşanma davasının kararının kesinleşmesinin  ardından mal rejimi tasfiyesi, anlaşma sağlanan mal rejimi uyarınca yapılabilir. Mal rejimi sözleşmesi yapıldığında bu sözleşme ileriye dönük olarak geçerli olur. Geçmişe dönük mal rejimi sözleşmesi yapılması kanunen mümkün değildir.

Kural olarak mal rejiminin sonlanması eşlerden biri vefat ettiğinde ya da boşanma kararı kesinleştiğinde olmaktadır. Eşlerin evlilik birliği sürerken de önceden imzaladıkları evlilik sözleşmesinde değişiklik yapma hakkı bulunur.

Mal rejimi sözleşmesi evlilik öncesinde ya da evlilik birliği içindeyken yapılabilmektedir. Noterde düzenleme veya onaylama biçiminde yapılabilen bu anlaşma kapsamında eşler kanunda yer verilen herhangi bir mal rejimini seçebilir. Evlenme başvurusu sırasında da resmi memura seçilen mal rejimi beyan edilebilir.

1. Evlilik Öncesi Anlaşmalar Boşanma Dilekçesine Etki Eder mi?

Evlilik sözleşmesi yapan eşler evlilik birliği kurulmadan önce, evlenirken ya da evlilik birliği devam ederken bu işlemleri gerçekleştirebilir. Bunun için evlenme memuruna evlilik sırasında bildirim yapılabileceği gibi noterden onaylama ya da düzenleme şeklinde bir sözleşme ile mal rejimi konusunda ortak bir karar verilebilir.

Mal rejimi seçerken ise kanunda öngörülen mal rejimlerinden herhangi biri seçilebilir. Kanunun izin verdikleri seçilmediğinde ise yasal mal rejimi adı verilen edinilen mallara katılma rejimi geçerli olur. Edinilen mallara katılma rejiminde evlilik birliği içindeyken eşlerin edinmiş olduğu mal varlıkları eşit olarak pay edilir.

Anlaşmalı boşanma davaları sırasında anlaşmalı boşanma protokolüne mal paylaşımının nasıl yapılacağı hususu eklenmiş ise boşanma kararı verilirken mahkemece bu husus da dikkate alınır. Anlaşmalı boşanma protokolüne mal paylaşımı konusu eklenmediğinde ise boşanma kararının ardından 10 yıllık dava zamanaşımı süresi içindeyken mal rejiminin tasfiyesi davasının açılması gerekir.

2. Geçmişte Yapılmış Anlaşmaların Dilekçedeki Yeri

Mal paylaşımına yönelik yapılan anlaşmalar Yargıtay kararları kapsamında geçmişe dönük etki etmemektedir. Bu tür anlaşmalar yapıldıkları tarih itibarı ile geçerli olur. Eşler arasında oluşan uyuşmazlıkların çözümü için başvurulan Aile Mahkemesine verilecek olan boşanma dilekçesinde yer verilebilecek konular aşağıdaki gibidir:

  • Uyuşmazlığa taraf olanlar,
  • Uyuşmazlığa konu olaylar,
  • Uyuşmazlığın nedenleri,
  • Uyuşmazlık konusu olayların delillerle ispatı,
  • Mahkemeden talep edilenler ve davacı imzası.

3. Evlilik Sözleşmelerinin Dilekçeye Etkisi

Boşanma davası dilekçesinde yer verilenler mahkeme kararı üzerinde etkili olan hususlardır. Bu sebeple de dilekçe hazırlanırken eksiksiz ve tam olarak oluşturulmalı, usule uygun olmalıdır. Usulüne uygun hazırlanmayan bir dilekçenin mahkemece reddi söz konusu olabileceği gibi davanın görülememesi gibi sonuçlar da ortaya çıkabilir.

Eşler arasında yapılmış bir evlilik sözleşmesi varsa ya da boşanma davası ile mal rejimi tasfiyesi davası birlikte açılacağı zaman dava dilekçesine ek olarak bu hususların da mahkemeye iletilmesi gerekir.

Mal rejimi davası açıldığında hakim öncelikli olarak boşanma davasının kararını alır. Ardından da mal rejiminin tasfiyesi davasına geçilir. Boşanma davaları mal rejimi tasfiyesi davalarında bekletme sebebidir. Bu sebeple de boşanma kararının kesinleşmesi zorunludur.

Mal rejiminin tasfiyesi davalarında boşanma kararı kesinleştikten sonra 10 yıllık dava zamanaşımı süresi olduğu unutulmamalıdır.

Boşanma Dilekçesi ve Örneği ile İlgili Merak Edilenler

  • Boşanma Dilekçesi Ne Kadar Sürede Hazırlanmalı?

Tarafların ayrılık kararı almasının ardından boşanma davası açabilmeleri için mahkemeye dilekçe vermeleri ve gerekli harç ve masrafları yatırdıktan sonra tevzi formu almaları gerekmektedir. Boşanma davası dilekçesi dava öncesinde en kısa sürede hazırlanarak mahkemeye sunulmalıdır.

  • Boşanma Dilekçesinde Hangi Bilgilere Yer Verilmeli?

Boşanma dilekçesinde mahkemenin adı, davalı ve davacıya ait kimlik bilgileri, varsa avukatın kimlik ve adres bilgileri, davaya konu olayların kısa açıklaması ve mahkemeden nelerin talep edildiği yönünde bilgiler yer almalıdır.

  • Boşanma Dilekçesi Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar?

Boşanma davası açılırken hukuki destek alınacaksa davanın kapsamına bağlı olarak avukatlık ücretlerinde değişiklik olabilir. Hazırlanacak dilekçenin kapsamı ve davanın içeriği, mahkeme masrafları, ödenecek harçlar belirlendikten sonra boşanma davasının ne kadara mal olacağı yönünde bir bilgi vermek sağlıklı olan yoldur. Bu nedenle de bir avukattan danışmanlık alınması uygun olur.

  • Boşanma Dilekçesi İçin Hukuki Danışmanlık ya da Avukat Yardımı Zorunlu Mu?

Boşanma davaları için avukat tutma zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte hazırlanacak dilekçe hukuka uygun olarak eksiksiz ve tam şekilde hazırlanmaz ise davanın reddi ya da alınacak kararların istenmeyen biçimde sonuçlanması söz konusu olabilir.

  • Boşanma Dilekçesi Verildikten Sonra Süreç Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davalarında dilekçenin verilmesinin ardından hakim boşanma protokolünü uygun bulursa genellikle tek celsede ve en kısa sürede dava sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında ise tensip zaptının hazırlanmasının ardından cevap dilekçeleri, cevaba cevap dilekçeleri, tanıkların dinlenmesi gibi süreçler davanın birkaç celsede görülmesine sebep olduğundan sonuçlanma süresinde de uzama kaçınılmaz olur.

  • Boşanma Dilekçesinde Yapılacak Hataların Sonuçları Nelerdir?

Boşanma dilekçesi eksik ya da hatalı hazırlandığında davanın usulden reddi gündeme gelebilir. Buna ilaveten yanlış hazırlanacak bir dilekçe nedeni ile boşanma kararı alınsa dahi boşanmanın hukuki sonuçları tarafların hak kaybı yaşamasına neden olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Boşanma Dilekçesinin Mahkemeye Teslimi İçin Randevu Almak Gerekir mi?

Boşanma dilekçesi hazırlandıktan sonra görevli ve yetkili Aile Mahkemesine gidilerek mesai saatleri içinde elden teslim edilebilir.

Boşanma Dilekçesinde Kullanılacak Dil ve Üslup Nasıl Olmalı?

Boşanma dilekçesi açık ve anlaşılır bir dile sahip olmalıdır. Hukuka uygun olarak yazılması gereken bu belge resmi bir evraktır. Dilbilgisi hatalarına yer verilmemeli, içerdiği bilgiler doğru olmalıdır.

Boşanma Dilekçesi İçin Eşler Ortak Bir Dilekçe Mi Hazırlamalı?

Boşanma davası anlaşmalı açılacağı zaman eşlerin birlikte dilekçe vermesi mümkün olur. Bir eşin verdiği dilekçeyi diğer eşin kabul etmesi ile de anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Çekişmeli davalarda ise davacı eşin hazırladığı dilekçe mahkemeye sunulur.

Boşanma Dilekçesi İçin Noter Onayı Alınmalı mı?

Boşanma dilekçesi hazırlandıktan sonra mahkemeye sunulması gereken bir belgedir. Bu evrak hukuka uygun eksiksiz ve tam olarak hazırlanmalıdır. Noter onayı alınmasına gerek yoktur.

Boşanma Dilekçesi İle İlgili Sorunlarda Kimlere Başvurulabilir?

Boşanma dilekçesi başvuru sahibi tarafından hazırlanabileceği gibi bir avukat aracılığı ile de oluşturulabilir. Doğru olan yol ise bir avukattan danışmanlık almaktır. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında boşanma avukatından yardım alınması problemin çözümlenebilmesi açısından önemlidir.

Boşanma Dilekçesi Verildikten Sonra İlk Duruşma Ne Zaman Olur?

Mahkemeye boşanma dilekçesi sunulduktan sonra hakim dosyayı inceler ve tensip zaptı hazırlar. Bu zaptta taraflara duruşma gününün ne zaman olacağı ve eksiklerini tamamlamaları yönünde gerekli bilgiler verilir. Mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak duruşma günü her dava için farklı sürelerde verilebilir.

Boşanma Dilekçesinde Yapılacak Yanlışlar Mahkeme Kararını Etkiler mi?

Boşanma dilekçesinin eksik ve hatalı hazırlanması mahkeme kararını etkiler. Bu durum da tarafların hak kaybı yaşamasına neden olabilir.

Boşanma Dilekçesinde Ek Talepler Nasıl Eklenir?

Boşanma dilekçesine ek talep oluşturulacağı zaman dilekçe eki olarak gerekli istemler ilgili birime iletilebilir.

Boşanma Dilekçesi Online Olarak Gönderilebilir Mi?

Yapılan düzenlemeler kapsamında UYAP vatandaş portalı üzerinden boşanma davası açılabilmektedir.

Boşanma Dilekçesinde Avukatın Rolü Nedir?

Boşanma avukatından destek alınması hukuki sürecin daha doğru yönetilmesini sağlar. Karşılaşılabilecek sorunların önüne geçilmesi, hak ve zaman kaybının engellenmesi de bu sayede olur.

Boşanma Dilekçesinin Verilmesi İçin Süre Sınırı Var mı?

Boşanma davası açmak isteyen taraflar dilekçelerini hazırladıklarında bunu mahkemeye sunarlar. Dilekçenin mahkemeye sunulması tarafların iradesine bağlı olarak istedikleri zaman yapabilecekleri bir başvurudur.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top